INOUT Hostel, un projecte social en risc

(Cristina Caldereri)

(Cristina Caldereri)

Víctor F. Clares

Fa uns dies vaig sortir de la ràdio i vaig anar fins a Vallvidrera, al parc Natural de Collserola. I hi vaig anar per dinar amb l’equip de l’INOUT HOSTEL, un alberg en mig de la natura, i a 15 minuts de Barcelona, que té una particularitat molt especial. Va ser el primer hostel on gairebé el 100% de la seva plantilla estava formada per treballadors amb discapacitat intel·lectual o física. Això va ser l’any 2005.

Una de les coses que m’explicava l’equip de l’INOUT era que aquest projecte va néixer una mica per necessitat i a contracorrent. L’INOUT és només un dels projectes d’Icaria Iniciatives Socials, una entitat sense ànim de lucre que també treballa en una escola d’educació especial, un centre ocupacional per a persones adultes amb discapacitat important, i dos centres especials de treball, una imprenta, i l’altre l’INOUT. Tota la organització va néixer al 1976, i llavors els hi era pràcticament impossible aconseguir inserir al món laboral a les persones amb discapacitat, i de manera professionalitzada. Així que com ningú els obria una porta, van decidir construïr-la de zero. I tot això contra les opinions de les empreses hoteleres. Quan van decidir posar en marxa l’alberg, els sondejos que havien fet a la indústria hotelera els deien que el projecte era una bestiesa, perquè la gent quan va de vacances no vol veure problemes.

Li preguntava a la María José Pujol, gerent de l’hostal, per què és important treballar per a una persona amb discapacitat. I la resposta sempre és més senzilla del que pensem: és tan important com ho és per nosaltres. Però encara, si s’escau, un xic més. Per a les persones amb discapacitat intel·lectual el procés d’aprenentatge d’una tasca laboral s’allarga en el temps i, en el cas d’estar a l’atur, després la reinorporació a la vida social és molt més dificultosa.

L’INOUT és notícia, malauradament, perquè viu una situació complicada. Després de tres anys de pèrdues, i a causa de la crisi econòmica, de la davallada de l’ocupació en els darrers anys, i degut sobretot al congelament de les subvencions a les empreses socials i a les persones amb discapacitat; el grup es troba amb problemes de tresoreria, i en risc de suspendre pagaments. Tot i així el hostel té viabilitat, i aquest any tancaran amb números positius, però necessiten recaptar 130.000 euros, dels quals n’han aconseguit la meitat gràcies a un crowdfunding.

Se’m va quedar una gravada una frase que em va dir la Kika, membre de l’equip directiu de l’INOUT, que deia: “No he conegut mai una persona amb discapacitat intel·lectual que sigui tonta”. Per això els treballadors i treballadores de l’INOUT estan al cas del que passa, estan patint el problema en primera persona, i és per això que cal donar aquest cop de mà. Podeu col·laborar a través de la pàgina www.icaria.biz, on trobareu el número de compte. O podeu col·laborar anant-hi a dinar. L’INOUT està a deu minuts de la parada de ferrocarrils Baixador de Vallvidrera. En ple parc natural de Collserola, i té uns equipaments enormes amb 200 llits, restaurant, piscina… de tot! Així que també podeu donar un cop de mà anant-hi a dinar 😉

Escolta el reportatge a Espècies Protegides de SER Catalunya sobre l’INOUT en aquest podcast:

http://www.ivoox.com/inout-hostel-projecte-social-risc_md_3356790_1.mp3″ Ir a descargar

A Twitter: @victorclares

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s